Napotki


Candida

1. Ste pogosto depresivni ali utrujeni?

2. Imate velikokrat mrzle noge in roke?

3. Vas napenja in imate veliko vetrov?

4. Je vaša prebava neurejena?

5. Vam peša spomin?

6. Ali vaše razpoloženje zelo hitro zaniha?

7. Je vaše blato mazavo in smrdeče?

8. Se vam je zmanjšal libido?

9. Imate pogosto vnet mehur?

10. Si pogosto zaželite sladkih jedi?

11. Velikokrat dobite prehlad ali vnetje nožnice?

12.Vas pogosto mučijo glavoboli?


Če ste na več kot štiri vprašanja odgovorili z DA, potem imate zelo verjetno težave s kandido.

V našem črevesju je ogromno število bakterij in drugih organizmov, ki sestavljajo črevesno floro. V črevesni sluznici bivajo laktobacili, bifidobakterije, koli bakterije in druge. Te skrbijo za boljšo prebavo, pomagajo pri oskrbi telesa s hranilnimi snovmi in vitamini ter spodbujajo imunski sistem. 70 odstotkov celic našega imunskega sistema se nahaja v črevesju.

Tudi glivice kvasovke, posebno candida albicans, lahko v manjšem številu obstajajo v črevesju, dokler jih ostale bakterije obvladujejo in nadzirajo oz. vzdržujejo biološko ravnotežje.

Če pa te bakterije oslabijo, se lahko kvasovke brez ovir razbohotijo. V tem primeru govorimo o mikozi oz. prekomerni razmnožitvi glivic kvasovk v črevesju. Takšna bolezenska slika lahko nastane zaradi nezdrave prehrane (preveč sladkorja) zaradi obremenitev s kovinami (npr. živo srebro), obremenitev z zdravili, kot so antibiotiki, kortizon in hormoni. Glivice izločajo tudi strupe, kar v črevesju povzroči nastajanje plinov, krčev in slabo prebavo. Imunski sistem je oslabljen, s tem pa se poveča dovzetnost za okužbe in zmanjša se odpornost organizma.

Strupene snovi pridejo skozi črevesno steno v kri in od tam naprej v jetra, naš najpomembnejši organ za razstrupljanje, kjer se velik del strupov razgradi. To jetra močno obremeni. Preostanek strupov pride v druge organe, kjer lahko povzročajo bolezenska znamenja, kot so utrujenost, glavobol, motnje koncentracije ali celo depresijo. Z raziskavami so ugotovili, da ima polovica prebivalstva črevesne glivice, pri alergikih je tega 80 odstotkov in pri nevrodermitisu več kot 90 odstotkov.

Kandidoza je infekcija s kvasovki podobno glivico (običajno Candida albicans) - kandido. Glivica kandida je v telesu precej razširjena saj jo najdemo ustih, nožnici in blatu navidezno zdravih ljudi.

Akutna infekcija s kandido se pojavlja kadar pride do padca imunskega sistema zaradi jemanja antibiotikov, antirevmatikov, hormonskih zdravil, stresa, izčrpanosti ali nepravilne prehrane.

Kandidoza prizadene sluznico v ustih, kjer povzroča bele lise, znotraj na licih. Lahko pa se pojavlja predvsem kot infekcija kože, nohtov, nožnice, sapnic ali pljuč.

Kožna kandidoza (glivica kandida,) povzroča izpuščaje predvsem na tistih delih telesa, kje se koža drgne npr. pod pazduho, v dimljah ali okrog zadnika. Včasih zboli le koža ob nohtih in tkiva pod nohti lahko odpadejo. Pojavlja se lahko tudi močno srbenje spolovila, lasišča ali večjih površin kože.

Pri kandidozi se pojavlja zaradi strupov glivice kandide tudi povečana občutljivost na alergene, kar dodatno povzroča padec imunskega sistema.

Zaradi oslabljenega imunskega sistema se poveča dovzetnost za okužbe s paraziti, kar se v nadaljevanju kaže preko alergij in oslabljenosti pacientov zaradi naselitve parazitov v različne organe (pljuča, jetra, vranica, centralni živčni sistem).

Simptome kandidoze je mogoče uspešno ozdraviti v dveh do treh tednih, vendar je potrebno zdravljenje še nadaljevati, kljub temu, da ni več simptomov. Poglavitni cilj zdravljenja v nadaljevanju je dvig imunskega sistema in odprava vzrokov za potencialno ponovitev kandidoze. Bioresonančne terapije se izvajajo na naslednjih področjih:


- odpravljanje alergij (prehranskih, inhalabilnih in kontaktnih),

- odpravljanje parazitov v različnih organih,

- odpravljanje težav, ki jih povzročajo virusi, bakterije ali glivice,

- podpora obolelim organom.

Šele celoviti pristop omogoča uspešno zdravljenje kandidoze. Predvsem pa je pomembno, da se pacient sam seznani z možnimi vzroki (zdravila, prehrana, stres), ki lahko v neugodnih situacija sprožijo ponovitev kandidoze.

Kadar terapevt želi pozdraviti kandido, pa tudi, če jo želijo odpraviti oboleli sami, moramo najprej poiskati vzroke. Zakaj so se te nevarne glivice tako razširile po telesu? Če ne odpravimo vzrokov, ampak zdravimo samo simptome, se bodo glivice vedno znova vračale. Tak simptomatski pristop k zdravljenju glivic je žal zelo pogost in z njim dosežemo samo to, da se boj proti glivicam nikoli ne konča.

Glavni vzrok za nastanek glivic je pomanjkanje vitalnosti. Za razlago dva primera: če pogledamo list na zdravem drevesu, bomo zaman iskali glivice. Ko pa list odpade na zemljo, se „mrtvega" lista takoj lotijo glivice - in tako je tudi prav! Podobno je pri človeku z nožnimi glivicami. Koža je na prizadetem delu tako slabo prekrvavljena ali tako kisla (kar je posledica nizke vrednosti pH zaradi zakisanosti telesa), da se vitalnost na njeni površini zmanjša in glivice se lahko takoj naselijo in razmnožijo, ko pride ta del kože z njimi v stik (na primer na kopališču ali v savni).


Kandida se naseli po celem telesu

Pomemben je še en vidik: kandida se ne naseli samo v črevesju, ampak po celem telesu. V črevesju se glivice zelo dobro počutijo, saj je tam toplo in vlažno, pa še hrana jim je z lahkoto dosegljiva. Terapijo zato začnemo v črevesju, ne smemo pa z njo prehitro odnehati (na primer takrat, ko je sanirana črevesna flora), da se očistimo vseh glivic, tudi tistih zunaj črevesja. Če tega ne naredimo, se bodo razpršene glivice spet naselile v črevesju (tam jim je najlepše), kmalu se bodo vrnili znani simptomi in z zdravljenjem lahko začnemo od začetka. Zato tudi ni priporočljivo, da se pri glivicah postimo, saj se te zaradi pomanjkanja hrane izselijo iz črevesja in jih tako teže dosežemo (zdravimo, nadzorujemo).


Zdravljenje poteka v štirih stopnjah

Najpogostejše vprašanje pri zdravljenju kandide je, kako dolgo traja zdravljenje. Za celostno obnovitev črevesja je potrebno najmanj tri mesece, navadno pa od šest do devet. Obnovitev poteka v štirih stopnjah: protiglivična dieta, razkisanje telesa, dodajanje probiotičnih bakterij in bioresonančna terapija. Najpomembnejša je prva stopnja, protiglivična dieta. Glivice se hranijo s sladkorji, zato je seveda logično, da jih lahko premagamo samo tako, da jim odvzamemo hrano. Tukaj so mišljene vse oblike sladkorja, kot so med, agavin sirup, sadni sladkor iz svežega sadja, sladkor v suhem sadju in sadnih sokovih. Pri presnavljanju se tudi ogljikovi hidrati spremenijo v sladkorje, zato moramo pri protiglivični dieti močno omejiti uživanje žit, krompirja, riža ...

Ni pa dovolj, da z jedilnika črtamo neugodna živila, ampak moramo uživati tista, ki povečujo vitalnost hkrati pa telesu dajejo encime, vitamine in minerale.


Glivice imajo rade kislo okolje

Na zdravo črevesno floro odločilno vplivajo še minerali. Če nam manjkajo bazični minerali (na primer zato, ker se porabljajo pri razkisanju telesa), se ne bomo mogli nikoli trajno rešiti glivic. Zato je druga stopnja zdravljenja kandide v moji ordinaciji analiza zakisanosti in razkisanje telesa z jemanjem bazičnih mineralov in bazičnimi kopelmi. Tudi v tem primeru ni dovolj, da razkisamo samo črevesje, ampak moramo celo telo. Glivice imajo rade kislo okolje, v bazičnem pa ne preživijo, zato je razkisano telo dolgoročno jamstvo za življenje brez glivic.


Nad glivice z bioresonančno terapijo

Energijska pomoč telesu z bioresonančno terapijo je četrta stopnja zdravljenja. Z nihanji, ki jih prek elektrod pošiljamo v telo, spodbujamo organe (tiste, ki pomoč potrebujejo), da bolje delujejo in se telo laže bori proti glivicam. Še pomembnejši del bioresonančne terapije pa je protiglivična terapija. Nad glivice pošljemo posebna nihanja (ki so invertirana slika nihanj, kot jo imajo glivice), zato nehajo proizvajati strupe.

Prav to je namreč njihova najslabša lastnost: da oddajajo zelo strupene snovi, tako imenovane afla toksine, ki zelo obremenjujejo organe za izločanje (črevesje, jetra, ledvice, kožo ...). Če ti organi ne delujejo pravilno, tudi strupov ne morejo izločiti; strupi se kopičijo v telesu in posledice so nove zdravstvene težave.

Afla toksini zmanjšajo vitalnost črevesja, zato se koristne bakterije ne morejo razmnoževati. Z bioresonančno terapijo se skoraj v celoti zmanjša tvorjenje strupov, koristne bakterije se lahko razširijo in črevesna flora obnovi. Prav zaradi teh rezultatov je bioresonančna terapija tako uspešna pri boju proti glivicam. Vendar moramo izvesti vse štiri stopnje terapije, saj brez protiglivične diete, razkisanja telesa in dovajanja probiotičnih bakterij tudi bioresonančna terapija nima moči.


Še drugi dejavniki so povezani z glivicami

Pri zdravljenju glivic moramo zelo pogosto upoštevati še druge dejavnike, ki so povezani z glivicami:

a) Amalgamske zalivke v zobeh ugodno vplivajo na rast glivic v črevesju

b) Jemanje antibiotikov je najpomembnejši dejavnik, zaradi katerega se glivice čezmerno razmnožijo in razširijo po telesu

c) Pri majhnih otrocih se lahko glivice razmnožijo po cepljenjih, ko je imunski sistem preobremenjen s strupi iz cepiv (živo srebro, formaldehidi ...).

d) Ugoden vpliv na naselitev glivic imajo kontracepcijske tablete, ki spremenijo sestavo sluznic.

e) Mrtvi zobje, ki obremenjujejo celoten organizem (oziroma bakterije in toksini, ki so v njegovi okolici) in zmanjšajo njegovo vitalnost. Glivice imajo tako ugodne razmere za razmnoževanje.


V boju proti glivicam kvasovkam je zelo pomembna protiglivična dieta. Če glivicam ne dajemo hrane, se ne bodo mogle več prekomerno razmnoževati in bodo počasi odmrle. Glivice se hranijo s sladkorjem (v vseh oblikah), v protiglivični dieti pa moramo tudi močno zmanjšati uživanje ogljikovih hidratov, ker jih telo predela v sladkorje. V boju proti glivicam je dobra vlaknasta hrana (zelenjava, solata), saj rastlinska vlakna pospešujejo peristaltiko in sprožijo mehansko čiščenje žepkov med črevesnimi resicami tankega črevesja ali med izboklinami v debelem črevesju.


Česa ne smemo uživati?

- Sladkor v vseh oblikah (grozdni sladkor, sadni sladkor, trsni sladkor, sladkor sladkorne pese, sladni sladkorju ...).

- Sladkarije vse vrst ( čokolada, praline, sladkarije, bonboni).

- Med, džem, želeji, marmelade.

- Živila, ki vsebujejo sladkor (torte, kolači, pecivo ...).

- Sladko sadje (surovo ali kuhano).

- Sadni sokovi, sladkane pijače (limonade, Coca-cola ...).

- Alkohol (pivo, sladka vina, peneča vina, likerje ...).

- Svinjsko meso in mesni izdelki.


Kaj lahko uživamo v manjših količinah?

(Ogljikove hidrate lahko jemo enkrat na dan v majhnih količinah kot prilogo ali za zajtrk!)

- Krompir, testenine, riž (polnozrnate izdelke).

- Polnozrnat kruh, prepečenec (odpovemo se kruhu iz bele prečiščene moke, krofom, žemljicam, rogljičkom, toastu ...).


Kaj lahko uživamo?

- Mlečni izdelki (mleko, pinjenec, sirotka, kislo mleko, kefir, jogurt, skuta brez sladkorja, sir v vseh oblikah), če nismo alergični na mleko.

- Ribe, meso, klobase ( zelo omejimo ali celo črtamo uživanje svinjskega mesa in mesnih izdelkov iz svinjskega mesa).

- Jajčne jedi (kombinirano z mlečnimi izdelki, zelenjavo in solato, kuhano, pečeno, kot narastek).

- Zelenjava, solate, začimbe.

- Sadje (samo kislo sadje kot so grenivke, jabolka ...).

- Pijače (vse pijače brez sladkorja, mineralne vode, kava, čaj)

- Oreške (lešniki, mandeljni, indijski oreški, orehi ...)


Kruh, ki ga uživamo ob protiglivični dieti: "SPECIAL" KRUH z mineralno vodo

Sestavine:

500g pirine polnozrnate moke (ržena, ajda, koruzna)

½ l mineralne vode

Sol

Pecilni prašek ali vinski kamen

Sezam, mak, sončnična zrna, ovseni kosmiči, bučna semena


Priprava:

Moko, sol, pecilni prašek, semenke zmešajte v posodo, vmešajte ročno

½ l mineralne vode in mešate dokler ne postane testo homogen.

Maso damo v namaščen pekač in pečemo približno 60 min (preverite) pri 200 stopinjah.

Tudi narezan ali zmrznjen se dobro obdrži.