Napotki


Vaje za vitalnost telesa


Tibetanske vaje

Tibetanske vaje nam vračajo vitalnost in življenjsko energijo, naše telo pa postaja vse bolj zdravo in elastično in se sčasoma znebi nepotrebnih snovi. Te vaje lahko pomagajo vsakomur, ki jih izvaja redno, da se bo počutil veliko mlajšega in zdravega in bo tak tudi videti.

Vaje izvajamo zjutraj, ko je naše telo na najnižji točki dejavnosti, brez sile in naprezanja, sproščeno in ritmično. Vsako stopnjo vaje izvajajmo samo do točke, ko postane neprijetno. Dihajmo globoko, s celimi prsmi, v enakomernem ritmu. Vaditi moramo redno, če se da, na tešče, ali pa pred tem popijemo kozarec (mlačne) vode.

Poslušajte svoje telo in število izvajanj uskladite s svojimi sposobnostmi. Prvi teden izvajajte vajo trikrat, drugi petkrat in tako naprej do enaindvajsetkrat (če vam ustreza, lahko več tednov vadite po 5x ali 7x ali 9x).


1. vaja vrtenje (energija)

- stojimo vzravnani, s stopali trdno na tleh, noge so v širini ramen

- odročimo roke (vodoravno glede na tla, v višini ramen), z odprtimi dlanmi, obrnjenimi navzdol in prsti tesno skupaj

- zavrtimo se okoli svoje osi v smeri urinega kazalca

- ponovimo 3x (s časom število ponovitev počasi zvišujemo do 21)

Dihanje: ves čas vaje dihamo skozi nos

Hitrost vrtenja: sprva se vrtimo počasi zaradi omotičnosti, hitrost vrtenja s časom povečujemo


Vaja

2. vaja (zemlja)

- ležimo plosko na hrbtu, z nogama skupaj

- roki sta iztegnjeni ob telesu, dlani obrnjeni navzdol, prsti tesno skupaj

- počivamo nekaj sekund

- ob vdihu dvignemo glavo, brada se dotakne prsi, nato dvigujemo še vzravnane noge dokler gre brez bolečine

ob izdihu spustimo noge in glavo na tla

ponovimo 3x (s časom število ponovitev počasi zvišujemo do 21)

Dihanje: med dvigovanjem glave in nog globoko vdihujemo, v končnem položaju zadržimo dih in med spuščanjem popolnoma izdihnemo in se sprostimo.


Vaja

3. vaja (zrak)

- klečimo na kolenih z ravnim hrbtom in dvignjeno zadnjico

- stopala spodvijemo na noter, tako da se prsti nog opirajo na tla

- z rokama se primemo za zadnji zgornji del stegen tik pod zadnjico

- med izdihom spustimo glavo, tako da se brada dotakne prsi (hrbtenica ostane ravna)

- med izdihom nagnemo glavo in rame nazaj, se opremo na stegna, hrbtenica se ukrivi nazaj

- vrnemo se v začetno pozicijo

- ponovimo 3x (s časom število ponovitev počasi zvišujemo do 21)

Dihanje: med spuščanjem glave naprej popolnima izdihnemo, med ukrivljanjem nazaj globoko vdihujemo, pred izdihom zadržimo dih.


Vaja

4. vaja (voda)

- usedemo se na tla z nogami iztegnjenimi v širini ramen in vzravnano hrbtenico

- dlani obrnjeni navzdol položimo na tla ob bokih

- med izdihom sklonimo glavo in se z brado dotaknemo prsi

- med vdihovanjem nagnemo glavo nazaj kolikor gre in hkrati dvignemo telo tako, da se kolena upognejo in roke vzravnajo (naredimo 'mizo')

- med kratkim zadrževanjem diha napnemo vse mišice v telesu

- ob izdihu se vrnemo v začetno pozicijo in sprostimo mišice

- počivamo kakšno sekundo preden ponovimo vajo

- ponovimo 3x (s časom število ponovitev počasi zvišujemo do 21)

Dihanje: Ob spuščanju glave naprej počasi in popolnoma izdihnemo. Ob ukrivljanju glave nazaj in dvigovanju telesa globoko vdihujemo, kratko zadržimo dih in napnemo mišice. Ob spuščanju spet izdihnemo.


Vaja

5. vaja (ogenj)

- uležemo se s trebuhom na tla in roki položimo ob prsi z dlanmi navzdol

- stopala so zavihana navznoter, tako da se prsti opirajo na tla

- dvignemo sprednji del trupa tako da iztegnemo roki in ukrivimo glavo čimbolj nazaj

- z vdihom položimo brado na prsi in dvignemo telo v obrnjeno črko V – noge in roke so iztegnjene

- zadržimo dih in z izdihom spet položimo spodnji del trupa na tla, zgornji del se opira na iztegnjene roke

- ponovimo 3x (s časom število ponovitev počasi zvišujemo do 21)

Dihanje: Polno vdihujemo, ko dvigujemo telo, kratko zadržimo dih in polno izdihujemo, ko spuščamo telo.


Vaja

DO-IN:

Vaje za miren in zdrav spanec (An-Min-Ho)


Za miren in zdrav spanec se moramo osvoboditi vseh napetosti in se popolnoma sprostiti, pozabiti na misli, ki se nam podijo po glavi in se zliti z okolico, ki nas obkroža. Naslednje vaje zelo pripomorejo k temu. Delamo jih lahko kar v postelji tik pred spanjem.

1. Ležemo v posteljo, popolnoma sproščeni.

2. Počasi z rokami potrepljamo področje od prsnega koša do spodnjega dela trebuha. Področje prsi rahlo, srednje področje močneje in področje spodnjega trebuha najmočneje. (5x)

Doln

3. Pokrčimo noge v kolenih (potegnemo jih rahlo k sebi). S pestmi nežno, a globoko pritisnemo trebuh na področju debelega črevesa - desni/začetni (desno ob strani navzgor), poprečni/srednji (iz desne na levo nad popkom) in levi/zadnji del (levo ob strani navzdol) - kot potekla debelo črevo. Nato pritiskamo postopno navzdol do popka in še nižje, po levi in po desni strani. (3X)

Sledi masaža celotnega trebuha z desno dlanjo s krožnimi gibi. Levo roko položimo na desno in ji tako pomagamo. (16x)

Doln Doln

4. Ležimo sproščeno in prekrižamo roke pod glavo (kot vzglavnik). Noge so stegnjene, stopala pokrčena. Izmenjaje raztegujemo desno in levo nogo, tako da zategnemo boke. (3x)

Sledi masaža celotnega trebuha z desno dlanjo s krožnimi gibi. Levo roko položimo na desno in ji tako pomagamo. (16x)

Doln

5. V enakem položaju telesa kot v tč.4. Leže s stegnjenimi nogami in pokrčenimi stopali, položimo roke ob sebi, malo na vstran. Dlani so obrnjene navzdol.

Ob vdihu cele roke obrnemo navzven, tudi dlani navzgor in razširimo prsni koš, ob tem dvignemo hrbet (rame ostanejo na tleh). Stopala so pravokotno zravnana (pokrčena) in ustvarijo napetost v medenici.

Hitro izdahnemo in se pri tem sprostimo, obrnemo roke in dlani navznoter. (5x)

Doln Doln

6. Popolnoma sprostimo telo in zaspimo.

Vaje opisuje Michio Kushi v svoji knjigi DO-IN Vaje za telesni in duhovni razvoj. Delate jih lahko kar v postelji tik pred spanjem.

Pripravila: Daisy

Fotografije: Nataša Bobnar (Svet-Je-Lep.COM)


SHIATSU

Makko vaje


Makko-ho raztegi so serija raztegovalnih gibov, ki odpirajo meridiane. Vaje so zelo učinkovite in koristne - ne le zato, ker raztegnejo vsak par meridianov, temveč tudi zato, ker lahko pokažejo stanje meridianov z ozirom na to, s kakšno lahkoto/težavo oz. gibčnostjo dosežemo določen položaj. Nekatere vaje so podobne vajam iz joge, toda način, na kateri jih izvajamo, je drugačen.

Preden pričnemo z Makko-ho vajami, se sprostimo, umirimo. Med vajami se zavedamo svojega telesa in koristi, ki nam jih prinesejo raztegi. Poizkušamo "se čutiti" in tako še povečamo učinek vaj.


Splošna navodila:

dihamo počasi, globoko in sproščeno

vsak razteg pričnemo s počasnim vdihom v začetni poziciji in se s počasnim izdihom spustimo v razteg

v raztegu se skušamo čim bolj sprostiti, malo zadržimo dih (ko smo globoko v raztegu in zadržujemo dih, se energija najbolj prebija skozi meridian)

še v raztegu vdihnemo in se ob ponovnem izdihu skušamo sprostiti še malo globlje v razteg. Ne balansiramo in ne potiskamo se na silo v razteg, le povečamo razteg do te mere, da nam je še udobno.

običajno vsak razteg naredimo s tremi dolgimi dihi in v vrstnem redu kot so navedeni spodaj, kar je pomembno zaradi zaporedja odpiranja meridianov, saj se navezujejo drug na drugega.


Pljuča / debelo črevo

Stojimo na tleh s stopali v razmaku širine ramen. Roke sklenemo za hrbtom. Po vdihu, se z izdihom sklonimo navzdol, roke raztegnemo navzgor kolikor gre. Napravimo trikrat vdih/izdih in se ob vsakem izdihu skušamo sprostiti še malo niže.

Doln

Želodec / vranica

Usedemo se z zadnjico med stopala in se z izdihom spustimo nazaj ter naslonimo na komolce. Če nam je dovolj udobno, se z naslednjim izdihom spustimo prav do tal in stegnemo roke za glavo. Napravimo trikrat vdih/izdih. Dvignemo se v obratnem vrstnem redu. Nato se upognemo naprej, da nevtraliziramo upogib nazaj. Če je ta vaja pretežka, lahko delamo prirejeno lažjo verzijo:

Sedemo s spodvitimi nogami, položimo roke za sabo, izdihnemo in dvignemo boke kolikor moremo. Vzdržimo tri dolge dihe. Tudi to povzroči razteg želodčnega in vraničnega meridiana na prednji strani stegen.

Doln

Srce / tanko črevo

Sedemo tako, da se podplata in pete dotikajo, potegnemo jih čim bliže k dimljam. Z rokami objamemo podplate, komolci so zunaj/pred nogami. Sprostimo se in z izdihom nagnemo gornji del telesa čimbolj proti tlom. Prsni koš in haro (področje spodnjega dela trebuha) skušamo ohraniti čimbolj odprta. Napravimo trikrat vdih/izdih in se ob vsakem izdihu skušamo sprostiti še malo niže.

Doln

Mehur / ledvice

Sedemo na tla, noge iztegnemo predse in se z izdihom sklonimo naprej, roki (obrnjeni tako, da so mezinci navzgor - t.j. hrbtne strani dlani skupaj) iztegnemo čimbolj naprej med stopala. Če ne dosežemo stopal, se primemo za gležnje ali golenico. Dihamo in s sproščanjem povečujemo razteg. Med prvima dvema dihoma gledamo predse k stopalom, med zadnjim pa sklonimo glavo navzdol h kolenom, da raztegnemo še zadnji del hrbta.

Doln

Srčni regulator / trojni grelec

Sedemo prekrižanih nog in prekrižamo roke ravno obratno kot noge (desna/leva) in objamemo kolena. Izdihnemo in se raztegnemo naprej ter ob tem potiskamo kolena navzdol. Tri dihe.., nato zamenjamo noge/roke in ponovimo vajo.

Doln

Žolč / jetra

Sedemo z nogami narazen, kolikor gre. Predstavljamo si, da imamo hrbet naslonjen na steno; navzgor stegnemo levo roko, desno imamo pred seboj. Raztegnemo se na desno navzdol, kot bi drseli po navidezni steni in se poizkušali dotakniti tal ZA desno nogo. Držimo in dihamo (3x) ter sproščamo vedno niže. Nato se dvignemo in zamenjamo roki ter razteg ponovimo na levo stran. Ne pozabimo obdržati hrbet raven in ne sesedemo se v hari. Vrnemo se v center in sklenemo roke predse ter se iz bokov raztegnemo še naprej, predse. Ponovno dihamo (3x) in se sproščamo v razteg.

Doln

To je vseh šest vaj.

Čeprav vam raztegi ne bodo vzeli več kot pet minut, so zelo učinkovit način da ostanete fit in prožni ter da čutite, kako deluje vsak par meridianov v vašem telesu.

Makko-ho raztege lahko naredite vsako jutro ali/in zvečer. Ne pozabite, da ste zjutraj nekoliko bolj togi in delajte vaje temu primerno.

Makko-ho raztege lahko naredite vsako jutro ali/in zvečer. Ne pozabite, da ste zjutraj nekoliko bolj togi in delajte vaje temu primerno.Idealna je jutranja kombinacija s tibetanskimi vajami (npr. 5 ponovitev), ki prav tako odpirajo meridiane, so nekoliko lažje in nas primerno ogrejejo za nadaljevanje - shiatsu vaje. Iz dneva v dan vam bo lažje, raztegi globlji in počutje boljše.